מדריך לחייל המשוחרר וההשתלבות באזרחות

מדריך לחייל המשוחרר וההשתלבות באזרחות

המדריך הבא נכתב לכבודכם המשתחררים הצעירים, על מנת להושיט יד ולהוביל אתכם בבטחה לאזרחות.

דקה אחרי השחרור כולנו עוד בהלם וצריך מישהו שקצת יספר ויתווך כיצד לבצע בפועל את ההתארגנות וההשתלבות בעולם האזרחי.

המדריך שלנו רלבנטי לחיילים בסדיר ומשרתי קבע צעירים עד גיל 28 שהינם אזרחי ישראל "רגילים".

הכל התחיל מהתנדבות למען חיילים בודדים משוחררים שמטופלים על ידי ארגון נפש בנפש.  ההיכרות שלנו עם החיילים הבודדים המשוחררים כוללת עזרה לא רק במה שקשור לעיסוק שלנו שהוא בנקים, ביטוחים ופנסיה אלא גם תחומי חיים כולל מציאת דירה שכורה, מציאת עבודה, רכישת רכב, הצטרפות לקופת חולים, בחירת לימודים, איך לפנות לכל מיני גופים ביורוקרטים ועוד ועוד.

לאחר זמן מה, הבנו שאלה נושאים שמעסיקים את כולנו כאזרחים. זו הסיבה שכתבנו את המדריך הזה וחשוב לנו להנגיש את המידע ולהקל על כל החיילים הצעירים שמשתחררים..

אנחנו רוצים שתשתלבו באזרחות בקלות ובמהירות. אתם העתיד שלנו וחשוב לנו שתצליחו.

במדריך זה נפרט על נושאים שונים כולל: הסכום שנקבל בשחרור, דרכי איתור הכספים שיש לנו, זכויות שמקבלים מהצבא ומהמדינה לגבי לימודים ועבודה.

בנוסף, נרחיב על נושאים רבים שכוללים בחירת קריירה, כתיבת קורות חיים, מציאת עבודה, ארגון התקציב שמשמש אותנו ביום יום, בחירת בנקים, בחירת קופת חולים, קבלת טיפול נפשי, מה חשוב מבחינת פנסיה וביטוחים, הסבר על דמי אבטלה, מיסים ועוד.

למטה או שמאלה יש לשוניות/כפתורים עליהם יש ללחוץ כדי לקרוא על הנושאים השונים.

תעברו על הנושאים לאט. לא חייבים לקרוא את הכל בבת אחת.

מה שכן אנו ממליצים שתחזרו לקרוא אל המדריך מדי פעם כי יש עדכונים וייתכן שתרצו הסבר על נושא מסוים..

אנחנו משתדלים לכתוב בצורה ברורה עם הסברים איך להתמודד עם הביורוקרטיה ואיך לקבל את הזכויות בנושאים השונים.

כמו כן, זה בטח ברור אבל כדי שנהיה בטוחים שלא יתפספס –  כאשר אתם רואים מילים מודגשות בטקסט יש בהן קישור למידע חשוב נוסף ויש ללחוץ עליהן כדי להגיע למידע זה.

בשלב ראשון מומלץ:

  1. לקרוא "מה מקבלים בשחרור" – (לחצו על הכפתור/לשונית עם שם זה)
  2. להרשם לאתר הקרן להכוונה לחיילים משוחררים.
  3. לקרוא את מדריך היציאה לאזרחות של הקרן לחיילים משוחררים.  
  4. תירשמו לאזור האישי בביטוח הלאומי 
איך להירשם לביטוח לאומי? תבחרו לקבל את הקוד הסודי דרך דואר אלקטרוני ומלאו אחרי ההוראות כאן אחרי שקבלתם שם משתמש וסיסמא (כלומר בוצעה הרשמה) אפשר להגיע למידע האישי שלכם. 
איך להגיע למידע האישי? נכנסים לאתר ביטוח לאומי בקישור הזה – למעלה בוחרים ב"שירות אישי" ליד האייקון של האיש ואז יש להקיש מס' ת.ז. , שם משתמש וסיסמא ואפשר גם לבחור באפשרות השניה ולהיכנס עם הת.ז., לקבל סמס לסלולרי (כניסה עם קוד חד פעמי) להקליד את הקוד שקבלתם ונכנסתם.
כאשר מגיעים למידע האישי מגיעים לעמוד שאומר שלום "שם פרטי ומשפחה"המציג מידע מהמוסד לביטוח לאומי וכמה חייבים לביטוח הלאומי (אם חייבים).  מומלץ להיכנס מדי חודש-חודשיים כדי לראות את המכתבים ששלחו לכם. כדי לראות את המכתבים, יש לבחור בתפריט למעלה את כפתור "מכתבים" ואז לפתוח את כל המכתבים שקבלתם.
 
עוד עובדה חשובה! שקשורה לנושא ביטוח לאומי היא, שאם חלפו חודשיים מהשחרור ואתם לא עובדים כשכירים,  אל תשכחו שאתם חייבים לשלם ביטוח לאומי (בערך 177 ש"ח לחודש ב 2021).
כדי לשלם את דמי הביטוח הלאומי היכנסו לאיזור האישי באתר הביטוח הלאומי. בחרו מהתפריט בצד ימין את כפתור ה"גביה" ובתוכו את "עדכון הוראת קבע" שם תוכלו להזין את פרטי כרטיס האשראי שממנו יגבה המוסד לביטוח לאומי את דמי הביטוח בכל חודש.

כאשר תהפכו לעובדים שכירים לא תהיו חייבים לשלם על חשבונכם את דמי הביטוח הלאומי (המעסיק אחראי על כך בשבילכם) ותוכלו להפסיק את הוראת הקבע.

5. אם עליתם לארץ מומלץ גם שתרשמו לאזור האישי במשרד העליה והקליטה ותקראו את הלשונית "עולים וזכויות לאחר השחרור מהצבא"

אחרי שתסיימו את 5 השלבים מעלה שובו לכאן, לדף הנוכחי ותוודאו שאתם קוראים/מטפלים גם בשאר הנושאים.  ראו למטה או בצד שמאל של המסך את הנושאים השונים בלשוניות/כפתורים נפרדים לכל נושא.

איך נערכים לקראת חיי האזרחות?

עד עכשיו קבלתם משכורת צבאית וסדר היום היה ברור פחות או יותר ועכשיו מה?
השאלות שמתעוררות רבות ומבלבלות (יתכן וחלקן תהיינה רלבנטיות לכם וחלקן קצת פחות)

  • איפה נגור?
  • במה נעבוד ? מאיפה יבואו ההכנסות שלנו?
  • מה ההוצאות שנדרשות על מגורים, אוכל, תחבורה/רכב, תקשורת ואיך נממן את המחיה השוטפת?
  • איך נממן את תקופת המעבר עד למציאת מקום מגורים ומקום עבודה.
  • מה היקף ההלוואות/המינוסים שעלינו להחזיר?
  • מה צפוי שנקבל כעת מהצבא ?
  • מה צברנו עד עכשיו מבחינת סכומים בבנק/בפנסיה/במענקים/זכויות בביטוח לאומי?
  • האם נלמד כעת ואם כן אז מה נלמד?
  • וכשנהיה בתקופה שלאחר הקורונה גם נשאל מתי ניסע לחו"ל לטיול הגדול לאחר הצבא.

המון שאלות שצריך לענות עליהם. חלקן דחופות וחלקן .פחות.

מטבע הדברים, יש לעיתים שינוי בחוקים ובתנאים שמקבלים חיילים משוחררים. אנו נשקיע מאמץ וזמן כדי לשמור את המדריך מעודכן עבורכם הצעירים של מדינתנו. עם זאת במידה ומצאתם טעות אי דיוק, קישור שלא עובד או משהו שבינתיים השתנה, נודה לכם מאוד אם תוכלו לעדכן אותנו. במידה ויש נושאים נוספים שאתם רוצים שנכתוב עליהם גם אל תהססו ותבקשו ונעשה את כל המאמצים לעזור. . 

 

הערות:

לחיילים בודדים או למשרתים עם בעיות סוציואקונומיות, קיימות זכויות רבות נוספות מעבר למה שמוזכר במדריך הזה והם מקבלים סיוע נוסף ממשרד העליה והקליטה, משרד הבינוי, משרד הביטחון, מנהלת הסטודנטים ועוד.

למשרתי קבע בוגרים מעבר לגיל 28 קיימים חסכונות וביטוחים נוספים מעבר למה שהוזכר במדריך.

 

לסיכום

פרישה משירות קבע או שחרור מהצבא היא שינוי.

לפעמים השינוי כרוך בתחושת חוסר אונים, כעסים, פחד ועוד. אבל שינוי הוא גם זמן מיוחד, הלו"ז שלנו מתפנה ונוצרת הזדמנות מעולה לעצור, לעשות סדר ולבחון מה חשוב לנו.

כמו שקורה בכל עזיבת מקום עבודה צריך להבין איך לסדר לעצמנו חזרה את החיים ולהגיע מנקודה א' בה היה לנו סדר יום, ידענו איפה אנו גרים והייתה לנו הכנסה שוטפת, לנקודה ב' שבה שוב יהיו לנו שגרה, מקום מגורים, עבודה ותכנית לעתיד.

ברור שחשוב וכדאי לדעת מה קורה איתנו מבחינת התקציב. הן מבחינת ההוצאות והן מבחינת החסכונות וההכנסות.

חשוב שנדע כמה כסף אנחנו צריכים כדי לממן את המחיה השוטפת כמה נוציא על מגורים? כמה על אוכל? כמה על תחבורה/רכב? כמה על תקשורת? ביטוח לאומי? קופת חולים? החזר הלוואות?

במקביל כדאי שנבין כמה כסף אספנו עד עכשיו ומה נקבל בקרוב עם העזיבה מצה"ל.

עם הכסף הזה שנקבל בעזיבה ושאספנו נוכל לממן את ההוצאות השוטפות עד שנסתדר ונמצא עבודה חדשה. יכול להיות שיש לנו סכומים בבנק בעובר ושב, בפיקדונות וכיוצ"ב וגם שיש לנו חסכונות כמו קופת גמל לילד וקרן פנסיה.

יתכן שגם נצטרך לפנות לגופים מהם נטלנו הלוואות או שיש לנו חוב כלפיהם ולסדר/להקטין/להקפיא ההחזרים מולם עד שתהיה לנו הכנסה חודשית.

ברגע שנטפל בנושא המגורים ונתכנן את מימון המחיה השוטפת בתחילה על ידי הישענות על הסכומים שצברנו ואחר כך ממקום עבודה חדש. ניצור לעצמנו תכנית חדשה שעונה על המטרות שחשובות לנו.

טיפ חשוב מאיתנו : תנהלו רישום של תזכורות מתי מסתיימים לכם כל מיני זכויות. למשל מתי צריך לחדש רישיון רכב, מתי צריך לחדש ביטוח, מתי חשוב לבצע בדיקה רפואית, מתי זכאים לפקדון ועוד.  אם תכתבו תזכורות לטפל בדברים חודש-חודשיים מראש לא תיכנסו ללחץ מיותר ותחסכו לעצמכם הפתעות מיותרות.

אם נעשה את כל הצעדים מעלה באופן מסודר ונזהה מה דחוף לטיפול ומה ניתן לעכב מעט, נשאל ונשתף בהתלבטויות ובשאלות משפחה, חברים ומכרים וכאלה שהיו במצב שלנו (נניח חצי שנה-שנה לפנינו). הרי שנגיע למטרה ונעצב לעצמנו את סדר היום החדש שלנו במו ידינו.

על הדרך נרוויח תחושה טובה של פעולה אקטיבית ושליטה על המצב.

נכתב באהבה גדולה לצעירי המדינה היפה שלנו

בהצלחה גדולה ואמונה שלמה שתגיעו להיכן שתחליטו.. שחרור נעים וקל.

לפרטים נוספים מלאו את הטופס

    הרשמה ניוזלטר

    דילוג לתוכן