מדריך לחייל המשוחרר – דמי אבטלה

נושא דמי אבטלה רלבנטי רק לחלק מהמשתחררים – תמיד שווה לבדוק זכאות לדמי אבטלה מביטוח לאומי. זאת עד שמתארגנים על מציאת עבודה חדשה וקבלת החלטות לגבי קריירה חדשה/לימודים.

אם השתחררתם משירות קבע של לפחות חצי שנה, לאחר שעשיתם שירות סדיר מלא, ניתן לפנות לקבלת דמי אבטלה באתר של הביטוח הלאומי.

איך זה עובד?

דמי הבטלהביטוח לאומי משלם דמי אבטלה לתושבי המדינה. כך המדינה מסייעת למי שפוטר/עזב את מקום עבודתו ושלמרות שהוא רוצה ויכול לעבוד הוא לא מוצא עבודה.

נכון ל 2021 כדי להיות זכאים לקבל דמי אבטלה צריך למלא בו זמנית כמה תנאים כולל:

  1. להיות תושבי המדינה – מעל גיל 18 עד 67.
  2. להוכיח שעבדנו לפחות 12 חודשים במקום עבודה עם תלוש שכר, ששילם עבורינו דמי ביטוח לאומי. ביטוח לאומי יבדוק מתי הגשנו בקשה לקבלת דמי אבטלה ואז יבדוק שב 18 החודשים שקדמו להגשת הבקשה עבדנו לפחות 12 חודשים.
  3. להיות רשום כמחפש עבודה בלשכת שירות התעסוקה ולהוכיח שלא מצאו לך עבודה עד כה.

הסבר:

בחוק יש פירוט למי זכאי ומי לא זכאי לדמי אבטלה – לקריאה מסעיף 158.

בעיקרון תושב שפוטר מעבודתו ויכול ורוצה לעבוד אך לא מוצא מקום עבודה.

צריך לפנות בשלב ראשון ללשכת שירות התעסוקה ולהירשם בה כדי שהמדינה תתחיל בתהליך איתור מקום עבודה מתאים עבורו. במקביל הוא רשאי בשלב השני, להגיש בקשה לקבלת דמי אבטלה באמצעות מילוי טופס בביטוח הלאומי. לשכת שירות התעסוקה והביטוח הלאומי הם שני גופים נפרדים.

הביטוח הלאומי ישלם דמי אבטלה, רק לאחר שיקבל דיווח מלשכת שירות התעסוקה על מספר הימים בהם טרם מצאו לנו מקום עבודה. אם כן הציעו לנו מקום עבודה וסירבנו לקבל אותו, לא נהיה זכאים לדמי אבטלה.

מי שלא פוטר אלא התפטר ממקום עבודתו, יכול לקבל דמי אבטלה אך יאלץ להמתין 90 יום לאחר עזיבת מקום העבודה.

רק לאחר שהוכחנו שאנו זכאים לקבלת דמי אבטלה, המדינה תאפשר לנו לקבל אותם לפרק זמן מוגבל של כמה חודשים. מספר החודשים לקבלת דמי אבטלה נע בין 4-7 חודשים לפי הגיל של המובטל.

בדרך כלל צעירים זכאים לקבל דמי אבטלה במשך כ 4 חודשים כל עוד עמדו בתנאים מעלה.

מבחינת הסכום שמשולם, אז בדרך כלל מדובר בעד 50%-40% מהמשכורת שהיתה לנו וגם קיימת תקרה.

זאת אומרת, שדמי אבטלה הם לא תחליף למשכורת. הם רק משמשים עזרה זמנית והם בדרך כלל לא מספיקים למימון המחיה השוטפת. העצה הטובה ביותר היא לחפש מקום עבודה במרץ דרך כל הפרסומים האפשריים, הן באתרי חברות כח האדם, דפי הפייסבוק של מחפשי עבודה, מרכזי צעירים בעיריות וכולל פניה לחברים, מכרים ובני משפחה.

עדיף לספר לכל מי שיכול לעזור וכך למצוא מקור פרנסה שיספק את צורככם ויאפשר מימון המחיה השוטפת בהקדם האפשרי.

במידה ולשכת התעסוקה לא מצאה לנו עבודה, היא תדווח לביטוח הלאומי על החודש שבמהלכו טרם מצאה לנו עבודה ונקבל דמי אבטלה על חלק מהימים.

כאשר החייל משתחרר, מתחשבים בחצי שנה מהשירות הסדיר שלו בתקופה של ה 12 החודשים שיש לצבור לפני שמגישים בקשה לקבלת דמי אבטלה. זאת אומרת, שחייל משוחרר שעבד חצי שנה במקום עבודה מסודר עם תלוש שכר ואז הפסיק לעבוד יהיה זכאי לפנות לקבלת דמי אבטלה משום שלוקחים בחשבון 6 חודשים מהשירות הסדיר ומוסיפים אותם לחצי שנה שבה עבד וכך נוצרים 12 החודשים מהתנאי השני למעלה.

כאשר מדובר במשרת קבע הרי שסביר שיהיה מעל גיל 21. אם הוא הספיק לשרת חצי שנה בקבע ואז עזב את הצבא הרי שככל הנראה, הוא יהיה זכאי לדמי אבטלה בהתאם לעמידה בתנאי הביטוח הלאומי ולשכת שירות התעסוקה שהוזכרו מעלה.

על פי החוק, חייל בשירות סדיר או בני שירות לאומי לא יחשבו מובטלים. כלומר, במהלך השירות עצמו חיילים או בני שירות לאומי אינם זכאים לקבל דמי אבטלה. בחוק יש סעיף שמאפשר לשר האוצר ולשר הביטחון הזכות להגדיר שחלק מהם כן יהיו זכאים אך הסעיף לא מופעל.

לפרטים נוספים מלאו את הטופס

    הרשמה ניוזלטר

    דילוג לתוכן